Middagsbesøk av et barn med cøliaki


Å lage glutenfri mat er ikke vanskelig. Det er viktig å vite hva man gjør og ikke bare tro at man vet. Spør helt til du er sikker på at det du lager faktisk er glutenfritt. 

Det er MANGE råvarer og produkter som er fri for gluten.

Husk at innholdet i produktene endres fra tid til annen, så innholdet må ALLTID sjekkes. 

Ta et bilde av innholdet og send på sms for å høre, eller ring og les opp innholdet for den som har cøliaki eller foreldrene. Om du har tilbredt mat er det lurt å ta vare på emballasjen slik at den kan leses over. 



Før du begynner å lage mat: 
  1. Stekepannen, skjærefjølen og kjøkkenredskapene må være helt rene. Gluten koker ikke bort. 
  2. Benken må også være helt ren. 
  3. Hendene dine må være helt rene. 
  4. Kjøp inn nytt stekesmør. Smør som er brukt til å smøre på brødskiva eller til å steke/bake kan være forurenset med gluten. 
  5. Når du har dette under kontroll er det bare å sette igang med matlagingen. 

Pannekaker; en sikker vinner













  • 3 egg
  • 1 dl sukker eller sukrin
  • 1 ss vaniljesukker
  • 2 ts kardemomme
  • 5 dl lettmelk
  • 2 ss lettrømme
  • 1 dl flytende margarin
  • Toro glutenfri kakemix eller lys melblanding til røren er passe tykk.  
For å få pannekakene ekstra gode og litt mer mektig; tilsett 4 ss tine vaniljeyoghurt og 2 dl glutenfri havregryn. 


Husk: 

- om du serverer syltetøy må det ikke ha vært smurt utover brødskive med skje fra glasset. 
- smøret må ikke være forurenset (Tatt av med rester/smuler av gluten på redskaper) 





Taco er stor stas. 
  • Santa Maria Taco Dinner Kit er glutenfri.
  • Om man vil ha lomper kan man bruke Multigrain Wrap (Rimi, Meny) 
  • Gilde karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig fra Prior er glutenfri. 
  • Lettrømme fra Tine eller Q-meieriene.
  • Grønnsaker. 
  • Tine pizzaost.

Typiske "feller":  
  • Om du river ost selv må man se etter at det ikke er smuler fra brød på osten, så for å være på sikre siden er det like greit å kjøpe ferdigrevet. 
  • Hvis man serverer vanlige tortillalomper med hvetemel i tillegg er det viktig at ikke redskapene man bruker kommer i kontakt med disse lompene. Det er veldig fort gjort å smøre rømme med en skje på lompa som inneholder hvetemel. Da er det gjort....
  • Om noen spiser lomper med gluten får man fort gluten på hendene. Da må man ikke ta i grønnsaker ol.men bruke redskaper å ta med. For å være på sikre siden må man vaske hendene. 
  • Det enkleste er derfor å droppe lompene den gangen du har besøk av noen med cøliaki. 
  


Kjøttkaker i brun saus

  • De fleste med cøliaki kan spise Gilde sine orginale kjøttkaker. De som trenger naturlig glutenfri mat kan ikke. 
  • Poteter og grønnsaker inneholder ikke gluten.  
  • Ønsker man posesaus finner du Toro glutenfri brun saus i "allergihyllen" i flere butikker. Har du lyst til å lage sausen selv, kan du se oppskrift her.
  • Nora hjemmelaget tyttebær og surkål er glutenfritt. 
  • Odin Potetbrød finner man i noen Menybutikker. 


















 




Drikke


















Dessert

Her er noen eksempler på glutenfri dessert:  

  • Piano sjokoladepudding, gele, vaniljesaus. 
  • Diplomis - Royal Vanilje 
  • Tine rislunsj. 
  • Frukt skjært i biter med Tine vaniljeyoghurt. 



























Kjeks

  • Glutenfri kjeks finner du i hylla med allergimat i butikken. Varianten fra Schär minner mye om Marie-kjeks.  
  • Havrekakor fra Semper smaker godt.













Mens vi venter....Yoghurt

  • Danonino Duo Jordbær og Banan Safari og Sprett på bildene under er glutenfrie. 
  • Vær oppmerksom på at flere varianter av yoghurt er tilsatt glutenholdig fiber, så les nøye på innholdet.  












God middag! 

Kommentarer