Tips til glutenfri barnebursdag

Bursdagsfest skal være gøy for alle, og de fleste foreldre vi møter er enestående i forhold til å tilpasse maten når det kommer en gjest med cøliaki. Det setter vi STOR pris på! 
Ofte er det også andre barn som har noe de ikke kan spise. Når vi feirer bursdag forsøker vi å lage noe som passer for alle



Innkjøp av mat og snacks:

Her er noen tips og produkter. NB! Man må alltid dobbeltsjekke ingrediensene da innholdet noen ganger endres. For å være på den sikre siden kan man selvfølgelig velge produkter som er merket glutenfri. Det er viktig å behandle maten riktig så den ikke blir "forurenset" av gluten. 

Spør den som har cøliaki eller foreldrene om  du er usikker.










Noen glutenfrie produkter har dette symbolet på emballasjen. Dette er gjerne produkter som er plassert i en egen "for de med allergi" hylle i butikken. Det finnes også mange matvarer som ikke inneholder gluten som ikke er merket. Her må man selv lese ingrediensene. På Norsk cøliakiforening sine nettsider finnes en liste over ingredienser som er glutenfrie. Se her: Ingredienser A-Å







Tips på innhold i godteposer:


















Vanlig smågodt som man plukker selv kan være "forurenset" og man skal derfor ikke spise det. Men man får kjøpt noe smågodt som er pakket inn i poser som er helt greit. Vanlig Maarud potetgull med paprika, salt, og salt og pepper er også glutenfrie.


Tips til kakebaking:

Enkle glutenfrie kaker: 
Toro langpannesjokoladekake og glasur er min favoritt. Toro lyse muffins er også glutenfrie. 

Ellers kan man lett lage glutenfri suksessterte, ostekake uten egg og glutenkokoskake (skumkake), bløtkake, Freia gele, Piano vaniljesaus, Tress fra Diplom-is og selvfølgelig all slags frukt. Noen kokosboller er også glutenfrie (sjekk innholdsfortegnelsen nøye, noen er med kjeks i bunn). 

Pynt på kaka: Seigmenn, Freia hjertestrøssel, mandler, nøtter (husk at nøtter som er dekt med noe som f.eks.chillinøtter kan inneholde gluten), kokos, melis, odense marsipan er glutenfritt, men dobbeltsjekk alltid innholdet.










Glutenfri, laktosefri og fri for melk. 

Kaken til venstre er gluten og laktosefri, her er det brukt laktosefri fløte og Toro lys kakemix for å lage sukkerbrød. 

"Minikaken" til høyre er fri for melk og har samme sukkerbrød lagd i to muffinsformer med krem vispet av gogreen vispi. 

Før du setter igang: 
Skal man bake glutenfritt er det viktig å bruke helt rene redskaper og skjærefjøl. Det må være godt vasket. Viktig å huske at gluten ikke koker bort.

- Husk å bruke en uåpnet smørpakke.
- Bakepulver kan også fort inneholde rester av mel hvis det tidligere er brukt til baking.
- Skal du bake både glutenfritt og med gluten er det lurt å bake glutenfritt først og sette det vekk før man starter på den andre baksten.
- Husk nytt bakepapir på stekeplatene i ovnen.























Tips til mat:

Pølsefest:  De fleste "vanlige" wienerpølser er glutenfrie, men her må man sjekke nøye. Vanlig Gilde Wiener er glutenfri. Finnsbråten har en variant som heter "Mer smak" som er nøkkelhullsmerket og merket som glutenfri.

Glutenfrie lomper er ikke enkelt å få tak i. Det beste alternativet er glutenfrie pølsebrød. Hatting har glutenfrie pølsebrød som er gode. Frosne glutenfrie pølsebrød fra Brisk er også greie (Meny og Rema). 

HUSK:
- Husk å ta av pølser til den som har cøliaki. En pølseklype som man bruker å legge pølsene opp i lomper og brød vil ha gluten på seg.
- Noe ketchup og sennepvarianter kan inneholde gluten. Idun tomatketchup er glutenfri, men husk å dobbeltsjekke. Pølsemaker Bergbys sennep er glutenfri og veldig god.
- Skal man grille må man vaske grillristen godt eller legge aluminiumsfolie under det som grilles glutenfritt.

Andre enkle retter: Pizzabolle, pannekaker




Kommentarer