Samarbeid med barnehagen

Vi har fått noen erfaringer med å samarbeide med barnehagen. Det vi har kommet frem til er at INFORMASJON og RUTINER er det vi må legge vekt på. 

Situasjonen har vært utfordrende fordi Sofie bare var 1,5år da hun fikk diagnosen, og derfor ikke forstår situasjonen selv. Nå når hun nærmer seg 3 år går det lettere, men hun trenger fortsatt nøye oppfølging av voksne.

Vi har fått mange gode råd og innspill fra vår likemann som vi har fått kontakt med gjennom Norsk Cøliakiforening (NCF). Medlemsskap i foreningen anbefales. Her er det mye god informasjon og hjelp å få. Se hjemmesiden her: www.ncf.no De har gitt ut en brosjyre til barnehager med god informasjon som ligger på hjemmesiden.

Samarbeidet med barnehagen fungerer godt. Vi har sammen gått gjennom dagen og rutiner rundt måltider. Håper dette kan være til hjelp for foreldre i samme situasjon.

Hva vi foreldre har gjort:
Det vi konkret har gjort i forhold til barnehagen er at vi har laget en perm med bilde av Sofie og en samling av viktig informasjon og forslag på rutiner. Denne permen ligger lett tilgjengelig for alle de ansatte og ikke minst for vikarer.
Permen inneholder følgende lenker hentet fra NCF sin nettside:
Vi har laget en powerpoint med informasjon om sykdommen og hatt møter med de ansatte hvor vi har gått gjennom den. All informasjon er også sendt digitalt til barnehagen slik at de enkelt kan sende den videre til de ansatte.
Vi har informert de andre foreldrene i barnehagen om at Sofie har cøliaki.
Hva barnehagen har gjort:
I barnehagen har de ordnet en egen kasse hvor denne permen og Sofie sin vannflaske har fast plass.
De har ordnet en egen matstasjon for glutenfri mat med en egen brødrister.
I kjøleskapet er det en egen boks med glutenfritt pålegg som også er godt merket.
De har egen kokke som handler inn og lager glutenfri mat. Hun har god kunnskap om cøliaki. Er de usikre på om det er noe Sofie kan spise ringer de og spør oss.

Her er en listen over forslag på rutiner til barnehagen:

· Bordet, stolen, smekk, bestikk må være HELT rent for smuler og grøt.

· Husk at om stolene har stått på bordet er det viktig å tørke godt av bordet etter de er tatt ned.

· Sofie må sitte med god avstand til de andre barna slik at de ikke klarer å gi hverandre mat. En voksen må være tilstede og påse at det ikke skjer.

· Vannflasken må stå adskilt fra de andre sin. I boksen hvor de bruker å ligge blir det fort smuler og Sofie kan drikke av andre sin flaske vice versa. 

· Sofie må ha eget smør og pålegg. Merk pålegget, både boks og lokk, med dato det åpnes og navnet hennes. Plasseres i egen boks i kjøleskapet.

· Glutenfri mat må holdes adskilt fra glutenholdig mat (hvetemel og knekkebrød). Lurt å lagre i et eget skap eller evt.hylle hvor maten pakkes inn i brødposer. 

· Ved innkjøp av pålegg må ingrediensene alltid sjekkes da produsentene plutselig endrer innholdet. Så lenge det er merket «Glutenfri» kan Sofie spise det.

· Benken man lager mat på må være helt ren. Hjemme lager vi Sofie sin mat først.

· Kjeler, panner og redskaper må være helt rene. Gluten koker ikke bort.

· Kokken bruker egne redskaper og skjærefjøler til glutenfri mat. Hun har organisert en glutenfri sone på kjøkkenet. 

· Ved koking/steking av mat er det viktig å påse at ikke f.eks. vann fra vanlig pasta spruter opp i den glutenfrie maten.

· Husk også å bruke eget stekesmør.

· Hvis man skal varme opp pølser (de fleste pølser er glutenfrie, sjekk ingrediensene og ring oss om dere er usikre), trenger man ikke egen kjele, men vær obs på å ta av pølser til Sofie før man putter pølseklypa ned på en lompe eller et brød.

· I stekeovn må det legges på et nytt bakepapir.

· Sofie må få en egen skål med frukt.

· Bruke tallerken ved måltider. Kanskje en ide med voksduk som er lett å rengjøre?

· Vet at dere vasker hender på både små og store før måltider. Det er viktig. Unngå å ta i Sofie sin mat etter du har tatt i andres mat. Da må hendene skylles godt først.

· På spiserommet ligger en pakke våtservietter som dere må bruke når Sofie skal tørke hender og rundt munnen etter måltider. Viktig at de andre barna også tørker seg.

· Noen typer modelleire inneholder hvete. Vet ikke hvilken type dere har? Trolldeig inneholder hvete.

· Smokker- viktig at Sofie ikke får tak i andre sine smokker og vice versa. Legger alltid smokken oppe i boksen hennes i garderoben.

Kommentarer