Glutenfritt i Danmark


Vi har vært på en ukes ferie i Sødervig, på vestkysten av Jylland i Danmark. Før vi dro fant vi ut at det ikke er veldig god tilgang på glutenfri mat der. Derfor tok vi med det vi trengte av mel, fiberhusk, pasta og litt andre matvarer som er kjekke å ha. Det var vi veldig glad for at vi gjorde. Av alle butikkene vi var innom var det bare en som hadde en egen hylle med glutenfri mat. Handleturene tok derfor litt ekstra tid da vi måtte lese innholdsfortegnelsen på alt vi kjøpte av mat. Nesten som å være tilbake til første handletur etter at Sofie fikk diagnosen.

Å spise ute var også en utfordring. Det var ikke lett å finne steder hvor de serverte glutenfri mat og det er ikke bare, bare å få servert mat som er uten gluten når de som jobber i restauranten tydelig ikke vet hvordan de skal håndtere maten.


Vi fikk en veldig positiv opplevelse med restaurant Sandgaarden. De hadde ikke noe glutenfritt på menyen, men stekte en fiskefilet og la på agurk og gulrøtter slik at det ble et fint lite måltid til Sofie.

De andre gangene vi dro ut for å spise hadde vi med egen mat til Sofie. Ris og pasta med litt nøtter og rosiner. Det er en super rett for henne. Men en ting jeg ikke tenkte på var at man jo ofte får "ventebrød". Det skal vi ta med neste gang, med litt rømme og agurk.





Ellers var det jo supert å kunne lage mat og bake i huset vi leide. Det ble boller med vaniljekrem, olivenbrød, foccatia med hvitløk og timian, rundstykker og en herlig middag med svinemørbrad og nye danske kartofler som min svigerinne og jeg laget sammen. Under ser dere gjestekokk Agnete i sving med kniven:-)



















Svinemørbraden delte vi opp i skiver og stekte den med godt smør, litt pepper og salt. Vi tilsatte litt vann og litt glutenfri soyasaus etter at kjøttet var stekt og lagde saus av det.
Vi brukte 2 terninger grønnsaksbuljong, litt soyasaus, sukkerkulør, pepper, litt sukker, vann og 3dl fløte. Til slutt jevnet vi sausen med litt maizena.












Ved siden av hadde vi champinjong og løk stekt i godt smør. Tilsatte salt, pepper og litt soyasaus ved slutten av steketiden.


Vi lagde tzatziki med 3dl dansk creme fraiche, 2 fedd hvitløk, pepper, salt, sukker og finhakket agurk.

 Vi bakte foccatiabrød med timian, havsalt og hvitløk.

3dl vann
2dl melk
1pk tørrgjær
1ss sukker
1/2 ss fiberhusk
3 ss semper mix med fiber
Rør dette godt sammen og dekk til med plastfolie. La stå å svelle i ca.10 min.

3ss rapsolje
salt
Tilsett semper mix med fiber og toro glutenfri melblanding til deigen er klissete, ikke rennende. Sett stekeovnen på 225grader.
Hell deigen ut på et stekebrett dekt av nytt bakepapir. Bruk en slikkepott og smør deigen utover, ca. 3 cm tykkelse. Ha rapsolje, timian, havsalt og finhakket hvitløk på toppen. La den stå å heve ca.10-15 min før du setter den inn i stekeovnen. Steketiden varierer fra ovn til ovn. Denne sto ca.20 min midt i ovnen.

Potetene skrelte vi, delte de i båter og la de i en ildfast form. Over hadde vi rapsolje, havsalt og timian. Stekte i ca.30 minutter.

Kommentarer