De siste måndene har ordlyden i merkingen av flere produkter blitt endret. Fra Ullevål sine ernæringsfysiologer fikk vi vite at merkingen "spor av" er greit for en cøliaker, mens "rester av" ikke var greit. Noen produkter har nå endret merkingen til "kan inneholde hvete". Jeg sendte en forespørsel til mattilsynet for å få klarhet i reglene for merkingen er, her er svaret:
"Når
det gjelder merking av glutenfrie næringsmidler er det en egen
forskrift som både angir hvor mye gluten det kan være i et produkt og
hva det skal merkes med. Det er også
regler i merkeforskriften om hvordan produkter med allergener skal
merkes. Det er nok derfor du har sett endringer på produkter den senere
tid.
Forskriftene er som følger:
Forskrift
av 10.7.2009 nr 999 om sammensetning og merking av næringsmidler til
personer med glutenintoleranse. Den gjennomfører forordning (EF) nr.
41/2009.
Legger ved en link,
http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/spesialmat_og_kosttilskudd/glutenfrie_produkter/reglene_for_glutenfrie_produkter.3016 Her kan du lese et sammendrag av forskriften/forordningen.
Når
det gjelder merkingene «kan inneholde spor av…», «kan inneholde hvete»
o.l, så er ikke dette regelstyrt. Men det skal ikke være villedende for
forbruker. Det vil si at
når det står «kan inneholde spor av…», så skal det være en reell
mulighet for at det finnes spor av ….. i produkter. Det skal ikke være
slik at en virksomhet skriver «kan inneholde spor av…» for å «sikre seg»
selv. Det samme gjelder for lignende påstander.
Villedende merking hjemles i § 5 i forskrift om merking mv av
næringsmidler (merkeforskriften)."
Kommentarer
Legg inn en kommentar