"Kan inneholde hvete"- svar fra Mattilsynet

De siste måndene har ordlyden i merkingen av flere produkter blitt endret. Fra Ullevål sine ernæringsfysiologer fikk vi vite at merkingen "spor av" er greit for en cøliaker, mens "rester av" ikke var greit. Noen produkter har nå endret merkingen til "kan inneholde hvete". Jeg sendte en forespørsel til mattilsynet for å få klarhet i reglene for merkingen er, her er svaret: 

"Når det gjelder merking av glutenfrie næringsmidler er det en egen forskrift som både angir hvor mye gluten det kan være i et produkt og hva det skal merkes med. Det er også regler i merkeforskriften om hvordan produkter med allergener skal merkes. Det er nok derfor du har sett endringer på produkter den senere tid.

Forskriftene er som følger:
Forskrift av 10.7.2009 nr 999 om sammensetning og merking av næringsmidler til personer med glutenintoleranse. Den gjennomfører forordning (EF) nr. 41/2009.

Når det gjelder merkingene «kan inneholde spor av…», «kan inneholde hvete» o.l, så er ikke dette regelstyrt. Men det skal ikke være villedende for forbruker. Det vil si at når det står «kan inneholde spor av…», så skal det være en reell mulighet for at det finnes spor av ….. i produkter. Det skal ikke være slik at en virksomhet skriver «kan inneholde spor av…» for å «sikre seg» selv. Det samme gjelder for lignende påstander. Villedende merking hjemles i § 5 i forskrift om merking mv av næringsmidler (merkeforskriften)."

Kommentarer